Jak poznáte kvalitní kávu?

Vzhled

Abychom analyzovali aspekty Espresso kávy, stačí hned po přípravě analyzovat krémovou pěnu. Tři prvky krémové pěny jsou vzaty v úvahu: konzistence (pevnost a tloušťka), trvanlivost (jak dlouho trvá, než zmizí) a barvu. Krémová pěna hnědé barvy s pruhy označuje espreso s dokonalou extrakcí. Musí být kompaktní, silná a dlouhotrvající. Složení kávy můžeme odovodit na základě barvy a konzistence krémové pěny: Krémová pěna barvy lískového oříšku, nebo také s červenavými barvami a malými kompaktními bublinkami, ukazuje, že dominantní nebo jediná směs je Arabica. Tmavě hnědá krémová pěna, se šedivým odstínem, velké nebo žádné pruhy naznačují, že hlavní složka je Robusta.

Chuť

Když ochutnáme kapku espressa, naše chuťové poháry definují sladkou, kyselou a hořkou chuť. Sladkost je způsobena příliš nepraženými fazolemi, které obsahují vysoké procento glukózy. Kyselost pochází z přítomnosti organických kyselin, které během fáze pražení klesají. Hořkost pochází z transformace kofeinu, cukru a sloučenin dřeva, ke kterým dochází během procesu pražení.